Бажано обмежити додавання жирів до їжі, лімітуючись жирами, які містяться у продуктах.  Перевагу слід надавати використанню жирів рослинного походження (льняна, кукурудзяна, оливкова олії, з обмеженням соняшникової). Відмовитись від продуктів, що містять трансжири (маргарин, майонез, м’ясні напівфабрикати, продукція фаст-фудів, сухі концентрати супів, чіпси, картопля-фрі та т.ін.)

1. М’ясо. Більше вживайте біле м’ясо (куриця, індичка, кролик), замість яловичини, свинини. З червоного м’яса краще обирати нежирну яловичину, телятину, баранину, уникайте свинини. Вибирайте пісні шматки м’яса для приготування cтрав (філейна частина, плече, стегно, поперекова частина, вирізка). Зрізайте весь жир перед приготуванням. Слід вживати запечене або відварене м’ясо, уникати смаженого. Їжте менше кулінарно обробленого м’яса (сосиски, бекон, салямі, копченості). Ці продукти часто готуються з використанням насичених жирів.

Уникайте субпродуктів (печінка, нирки, мозок) та використання насичених м’ясних бульонів.

2. Риба. Збільшення вживання рибних блюд допоможе зниженню холестерину. Співвідношення риби та м’яса протягом тижневого раціону має бути 4 до 3.

3. Молочні продукти. Рекомендовано вживання знежиреного молока (1–2 %). Слід уникати твердого сиру, жирного сиру, вершкового масла.

4. Яйця. Скоротити кількість яєчних жовтків до 4 на тиждень. У білках яєць холестерину не міститься, їх вживання не обмежене.

5. Солодощі. Вживання вуглеводів, що легко засвоюються, сприяє збільшенню синтезу холестерину у печінці. Тож здобні продукти, кондитерські вироби, солодкі соки слід обмежити.

6. Овочі. Вживання рослинної клітковини (на клітковину багаті білокачанна капуста, морква, буряк, броколі, салат, шпинат) корисно для кишечника та сприяє зниженню холестерину.

7. Крупи. При приготуванні круп’яних каш краще використовувати воду, а не молоко.

8. Сіль. Гіпертонікам та особам з надлишковою вагою тіла слід обмежити вживання солі до 5 г на день і менше.